Árak Horvátországban

Horvátországi nyaralásunk tervezésekor nem árt tisztában lenni a horvátországi árakkal. Általánosságban elmondható a horvát árakról, hogy magasabbak mint a Magyarországiak. Ez az éttermi árakra mérsékelten jellemző.

 

Árak az Isztrián

Nagy általánosságban az isztriai-félszigetet Horvátország legdrágább régiójának tartják, mert közel van Olaszországhoz és sok olasz nyaral ezen a területen, vagy csak átugrik a tenger másik oldaláról kirándulni egyet. Ami az éttermi árakat illeti, az Isztria nem hogy nem drágább, de jelentősen olcsóbb, mint a Kvarner-öböl vagy Dalmácia éttermi árai.


35 kunás rizottó Porecben. Ízletes és laktató is egyben

Nézzünk egy példát erre. Az Isztrián egy cevapi vagy egy rántott tintahal 30-35-40 kuna, míg ugyanez a porció a többi régióban 60-70, néhol 80 kuna. Ha egy pár beül az Isztrán egy étterembe, akkor egy kiadós főétellel, egy üdítővel, sörrel és egy kávéval együtt 100 kunából meg tud ebédelni. Ez kb. 3800 forint. Dalmáciában egy ilyen ebéd 150-180 kuna. Kb. 5700 – 6800 forint.

Az Isztrián – a sok olasz turista miatt – jellemző az éttermekben a pizza. Egy nagy két személyes pizzát akár 35 kunáért is vehetünk.

 

A horvát kontra magyar árak

Ha azt nézzünk mennyibe kerül egy átlagos horvátországi két személyes ebéd – 6-7000 forint – meglehetősen drágának tűnik a hazai árakhoz képest. (Nem mintha Magyarországon ne tudna két ember 7ezer forintért rendelni).

Ha azt nézzük, hogy az Isztrián ugyanezt az ebédet akár 3800 forintért is meg tudjuk oldani, akkor már közel a balatoni áraknál tartunk.

Dalmáciába és a Kvarner régióban sokfelé találunk kisebb büféket, étkezdéket. Ezeken a helyeken jó eséllyel találunk 30-35 kunáért is ebédre valót.

 

Sör, kávé és üdítők árai

Nyaralásunk során többször bekívánkozunk egy-egy hangulatos étterembe, vagy kávézóba. Nézzük, mennyire kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni fizetéskor.

Egy átlagos étteremben egy kávéért 6-8 kunát kérnek, hosszú kávé 10-15 kuna. Autópályán 10-15 kuna egy-egy kávé. Egy laza fél literes sörözésért 15-18-20 kunát kérnek. Az üveges gyümölcslevekkel vigyázzunk, mert kis, picike 3 decis üvegben hozzák a lötyit, darabját 20 kunáért. Ásványvíz 8-10 kuna.

Ha az apartmanunkban is szeretnénk sörözni, akkor irány az első közért. Itt egy fél literes sörike 5-6 kuna, a literes testvére kb. 13 kuna, míg a 2 literes nagytestvér 20 kuna.

 

Strandon

Egyre több strandon lehet napernyőt és napágyat kölcsönözni. Sajnos Horvátország még nem jutott el Görögország szintjére (reméljük hamarosan megtörténik a váltás az agyakban). Görögországban ingyen használhatjuk az ilyen szép napernyős ágyakat a kötelező fogyasztás megfizetésével (a pincér ott ül a napernyők mögött és még figyel is a csomagunkra). Horvátországban 1 napágyat 30 kunáért, 1 napernyőt 20 kunáért bérelhetünk. Két embernek 80 kunába kerül egy napágyas nap a strandon..